Skip to main content

Kada se govori o ukusu i mirisu srpsko voće nema konkurenciju – sa cenom je drugačije


Kada se govori o ukusu i mirisu srpsko voće nema konkurenciju – sa cenom je drugačije

Zbog vremenskih nepogoda izgubili smo više od 20 odsto roda voća, što je podiglo cene na domaćem tržištu. Kada se klimatskim promenama dodaju i problemi previranja na međunarodnom tržištu, ne čudi što je zarada od izvoza manja nego prethodnih godina. Da bi voćarstvo ostalo najvrednija stavka srpskog poljoprivrednog izvoza, neophodna je profesionalizacija proizvodnje. Stručnjaci procenjuju da 85 odsto plodova koje izvezemo dolazi iz tradicionalne proizvodnje.

Gotovo da nema nedelje u kojoj od kiše ili grada nije stradao neki region u Srbiji. Voće je negde uništeno skroz, negde delimično. U Ritopeku pak, plodovi su danas pucali od jakog sunca. Varira vreme, varira i prodaja. Jedina konstanta su cene. Kupci kažu previsoke, proizvođačima tek tolike da se pokriju troškovi i pomalo zaradi. Živorad Simić, poljoprivrednik iz Ritopeka kaže da je loša godina, bilo je mraza. „Ovo nije isplativo ništa, preparati, đubrivo i radna



Izvorni link