Skip to main content

Rusija i Severna Koreja: Prvi susret Putina i Kima Džonga Una posle četiri godine, moguća vojna saradnja, kaže ruski predsednik


Putin i Kim Džong Un

Reuters
Putin i Kim Džong Un se srdačno pozdravljaju

Posle četiri godine, ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski vođa Kim Džong Un ponovo su se sreli licem u lice i rukovali, a na Zapadu su zabrinuti šta bi novi susret lidera dve zemlje koje su pod sankcijama dela sveta mogao da donese.

Putin je rekao da postoje „mogućnosti“ za vojnu saradnju dve zemlje i najavio da će Moskva pomoći Severnoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita posle dva neuspešna lansiranja.

Amerikanci tvrde da je cilj posete da Moskva ubedi Pjongjang da joj proda oruže za rat u Ukrajini.

Upitan da li će on i Kim Džong Un razgovarati o snabdevanju oružjem i vojno-tehničkoj saradnji, Putin je na početku susreta odgovorio: „Razgovaraćemo o svim temama“.

Severnokorejski predsednik je tokom posete rekao Putinu da potpuno podržava sve njegove poteze i odluke i poručio da je „uveren u pobedu Rusije protiv zla“.

Hvala vam što ste nas pozvali usred vašeg gustog rasporeda“, rekao je Kim Putinu dok su se rukovali i pozdravljali u svemirskoj bazi Vostočni na dalekom istoku Rusije.

„Drago mi je da vas vidim“, rekao je Putin pre nego što je gosta iz Severne Koreje poveo u razgledanje baze otvorene 2016. godine.

Na pitanje da li će Rusija pomoći Severnoj Koreji da izgradi satelite, Putin je odgovorio: „Zbog toga smo došli na kosmodrom Vostočni“, prenose ruski mediji.

„Predsednik Demokratske Narodne Republike Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program“, rekao je Putin novinarima.


Pogledate snimak dočeka:


Ovo je bilo prvo Kimovo putovanje u inostranstvo u poslednje četiri godine – on se poslednji put sreo sa Putinom licem u lice 2019.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Ria Novosti, razgovori dvojice predsednika su završeni posle ručka i severnokorejski vođa se ukrcao u blindirani privatni voz kako bi započeo dugo putovanje nazad u Pjongjang.

Kim Džong Un

Reuters
Odlazak Kima Džonga Una iz Rusije

Putin i Kim Džong Un tokom susreta nisu razgovarali o rizicima nuklearnog rata, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska državna novinska agencija Ria Novosti.

„Uveren sam u pobedu Rusije nad zlom“, kaže Kim Džong Un

Putin and Kim

Reuters

Posle obilaska kosmodroma, dvojica predsednika su nastavila zvanične razgovore, a Kim Džong Un je rekao Putinu da ga u potpunosti podržava.

„Rusija je krenula u svetu borbu da zaštiti svoj suverenitet i bezbednost od hegemonističkih sila“, rekao je Kim ruskom predsedniku.

„Severna Koreja podržava sve Putinove odluke“, dodao je on.

Kim je poručio i da je „siguran da ćemo ostati zajedno u borbi protiv imperijalizma“.

Putin i Kim

Reuters

Severnokorejski vođa je Putinu rekao i da je uveren da će ruske snage odneti „veliku pobedu“ nad neprijateljima, prenose ruske novinske agencije.

„Uvereni smo da će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje sila zla koje su se okupile“, rekao je Kim.

Kim je potom govorio o nastavku rata sa Ukrajinom.

„Duboko sam uveren da će herojska ruska vojska i narod u velikoj meri naslediti tradiciju pobede i pokazati neprocenjive vrline i čast na frontovima specijalne vojne operacije“.

Specijalna vojna operacija je naziv koji Kremlj koristi za rat u Ukrajini.

Prethodno se Kim upisao u Knjigu utisaka u kosmodromu Vostočni.

„Slava Rusiji koja je rodila prve osvajače svemira. Biće besmrtna“, napisao je severnokorejski vođa.

Kim Džong Un

AFP
Kim Džong Un se upisuje u Knjigu utisaka

Zdravice na ručku

Tokom ručka, najpre je Putin održao zdravicu za gosta iz Severne Koreje, da bi mu Kim Džong Un uzvratio.

Putin i Kim Džong Un

AFP
Zdravice na ručku dve delegacije

Podižući čašu, ruski predsednik je rekao: „Zdravica budućem jačanju saradnje i prijateljstva naših zemalja“.

„Za blagostanje i prosperitet naših naroda, za zdravlje predsednika i svih prisutnih“, dodao je.

Kim je uzvratio rečima: „Podižem čašu za Putinovo zdravlje“.

Putin i Kim

Reuters
Dvojica predsednika u razgledanju kosmodroma Vostočni
Rusija, Severna Koreja

Reuters
Zastave Rusije i Severne Koreje ispred kosmodroma Vostočni

U delegaciji Severne Koreje bila je i Kimova sestra koja važi za jednu od najmoćnijih figura vlasti Pjongjanga.

Sestra Kima Džonga Una

Reuters
Kim Jo Džong, sestra Kima Džonga Una

Za nju se ranije govorilo da bi mogla jednog dana da nasledi brata u vođenju zemlje.

Uoči razgovora sa predsednikom Severne Koreje, Putin je na ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da Rusija razvija „lasersko, ultrazvučno i radio-frekventno oružje“.

Putin je govorio na Istočnom ekonomskom forumu, godišnjem sastanku čiji je cilj da podstakne kineske investicije na dalekom istoku Rusije.

Russian President Vladimir Putin and North Korea's leader Kim Jong Un

Reuters

Pre nekoliko dana, američki izvori su najavili susret Putina i Kima Džonga Una, navodeći da bi mogli da dogovore jačanje vojno-ekonomske saradnje.

Džon Kirbi, portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, izjavio je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom nedavnog boravka u Severnoj Koreji pokušavao da ubedi Pjongjang da proda Moskvi artiljerijsku municiju.

„Pozivamo DNRK (Demokratsku Narodnu Republiku Severnu Koreju) da prekine pregovore o oružju sa Rusijom i da se pridržava onoga na šta se obavezala, a to je da neće snabdevati ili prodavati oružje Moskvi“, izjavio je Kirbi.

Ukoliko Severna Koreja počne da snabdeva Rusiju oružjem, Amerika će odgovoriti, između ostalog i uvođenjem sankcija, najavio je on,

Vašington i Seul strahuju šta bi Pjongjang mogao da dobije zauzvrat.

Kremlj je odgovorio da Rusiju ne interesuju upozorenja Vašingtona, već isključivo interesi Pjongjanga i Moskve.

Obaveštajna služba Južne Koreje izvestila je da je ruski ministar odbrane Šojgu predložio da Rusija, Kina i Severna Koreja organizuju zajedničke pomorske vežbe, slične onima koje udruženo izvode SAD, Japana i Južna Koreja.

Druga bojazan je da bi Rusija Severnu Koreju mogla da snabdeva oružjem, u trenutku kada je Pjongjangu najviše potrebno.

Kim Džong Un mogao bi da zatraži od Putina naprednu vojnu opremu i znanje koje bi mu pomoglo da razvija nuklearni program.

Međutim, dogovor bi mogao više da bude transakcione prirode nego strateškog karaktera.

Rusiji je trenutno potrebno oružje, a sankcionisanoj Severnoj Koreji novac i hrana.

Koje oružje bi Severna Koreja mogla da da Rusiji?

Juna Ku i Derek Čai, BBC Njuz

vojska Severne Koreje

Reuters
Vojna parada u Pjongjangu u julu

Rusiji je potrebno mnogo municije za rat protiv Ukrajine.

A Severna Koreja, jedna od najmilitarizovanijih zemalja na svetu, ima mnogo toga.

Najverovatnije oružje koje će ponuditi Rusiji su meci, granate, pa čak i stari projektili, rekao je za BBC Kim Dong-jup, profesor na Univerzitetu za severnokorejske studije.

Prema nekim procenama, Severna Koreja ima desetine miliona artiljerijskih granata i raketa.

Analitičari veruju da bi mogle da postoje prilične zalihe jer Severna Koreja nije ratovala od završetka Korejskog rata 1953. godine – mada mir nikada nije formalno zaključen.

Profesor Kim kaže da predaja ove starije municije Rusiji ne bi oslabila odbrambene sposobnosti Severne Koreje – na nedavnoj vojnoj paradi izgledalo je da je njihova vojska naoružana novim oružjem.

Oružje Pjongjanga je u velikoj meri zasnovano na sovjetskim sistemima naoružanja.

To čini severnokorejsku municiju kompatibilnom sa ruskim arsenalom.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.13.2023)

Izvorni tekst