Skip to main content

Novi bilans: U zemljotresu u Maroku poginulo više od 630 osoba


Marokanska televizija javila je danas da su u zemljotresu koji se dogodio u blizini Marakeša poginule 632 osobe, a najmanje 329 je povređeno.
Kako prenosi BBC, stanovnici Marakeša prenose da je nakon zemljotresa došlo do nestanka struje i pristupa internetu.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je poginulo 296 osoba, preneo je AP.
Preliminarna procena Američkog geološkog zavoda je da je zemljotres koji se dogodio sinoć u 23.11 bio jačine 6,8 Rihtera.
Prvi potres trajao je nekoliko sekundi, a 19 minuta kasnije usledio je potres jačine 4,9.
Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine 7 stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste, javlja AFP.
{Related:190045}
Epicentar potresa bio je u blizini grada Ighil u provinciji Al Hauz, otprilike 70 kilometara južno od Marakeša.
Radnici hitne službe tragaju za preživelima u ruševinama.
Džamija Kutubija iz 12. veka u Marakešu, jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti, je oštećena.
Marokanci su takođe objavili video snimke na kojima se vide oštećeni delovi čuvenih crvenih zidova koji okružuju stari grad u Marakešu, koji je pod zaštitom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).
Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.
Indijski premijer Narendra Modi, domaćin samita G20 ovog vikenda u Nju Delhiju, uputio je saučešće rođacima žrtava zemljotresa, u poruci o gubitku života.
U februaru 2004. godine zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale potresao je provinciju Al Hoseima, 400 kilometara severoistočno od Rabata, ubivši 628 ljudi i pričinivši ogromnu materijalnu štetu.
Ranije je 29. februara 1960. zemljotres je uništio Agadir, na zapadnoj obali zemlje, i ostavio više od 12.000 mrtvih, ili trećinu gradske populacije.
Zemljotresi jačine od šest do 6,9 Rihtera karakterišu se kao jaki, mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra, a u svetu ih se godišnje dogodi 120.

(Beta, 09.09.2023)Izvorni tekst