Skip to main content

Društvene mreže: Šta je TikTok i hoće li biti zabranjen u Americi


Two young women film themselves on their mobile phones

Getty Images

Predstavnički dom američkog kongresa usvojio je zakon koji bi mogao da dovede do zabrane društvene mreže TikTok u Americi.

Zakon daje kineskoj kompaniji Bajtdens rok od šest meseci da proda većinski udeo ili će aplikacija biti uklonjena iz ponude u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako je zakon većinski podržan u Predstavničkom domu od obe partije, treba da bude usvojen i u Senatu, te da ga potpiše i predsednik da bi stupio na snagu.

TikTok video aplikacija je veoma popularna među mladim ljudima širom sveta.

Međutim, kompanija u kineskom vlasništvu se dugi niz godina suočava sa pitanjima u vezi sa bezbednošću podataka korisnika i njenim vezama sa vladom u Pekingu.

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je predlog, uprkos tome što je ranije podržavao zabranu.

Šta je TikTok i zašto je toliko popularan?

TikTok je aplikacija koja, poput Jutjuba, omogućava ljudima da objavljuju, dele i komentarišu snimke, uglavnom kratke.

Oni mogu da traju od tri sekunde do tri minuta, a korisnici mogu lako da uređuju klipove koristeći filtere, nalepnice, muziku i vizuelne efekte.

Postao je popularan među mladima koji mogu da učestvuju u popularnim trendovima i raznim izazovima.

A woman holds a mobile showing TikTok in the the app store

Getty Images

U zavisnosti od uzrasta i mesta gde žive, neki korisnici mogu uživo da strimuju video sadržaj pratiocima, kao i da podrže omiljene kreatore digitalnim poklonima ili pretplatama.

TikTok prodavnica (TikTok Shop), namenska onlajn prodavnica platforme, omogućava korisnicima da kupuju proizvode, među kojima i one prikazane u snimcima kreatora.

Od početka 2019. godine, TikTok je često bio na vrhu liste preuzimanja aplikacija.

Tokom 2023. godine, TikTok je vodio bitku sa Instagramom za prvo mesto na listi najpreuzimanije aplikacije na svetu, prema Senzor taueru (Sensor Tower), koji prati učinak kompanija koje poseduju društvene mreže.

TikTok je dostigao 150 miliona aktivnih korisnika mesečno u SAD u martu 2023.

U čijem je vlasništvu TikTok?

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije Bajtdens (ByteDance), osnovane 2012. godine.

Firma sa sedištem u Pekingu registrovana je na Kajmanskim ostrvima i ima predstavništva širom Evrope i SAD.

Poseduje i softver za uređivanje video zapisa CapCut, kao i razne druge aplikacije koje su dostupne samo u kontinentalnoj Kini, između ostalih i Dujin, kinesku verziju TikToka.

TikTok CEO Shou Zi Chew

Getty Images
Izvršni direktor TikToka Šu Ži Ču studirao je na Harvard biznis školi i stažirao u gigantu društvenih mreža Fejsbuk

Singapurski preduzetnik Šou Ži Ču je glavni izvršni direktor platforme, iako neki analitičari veruju da osnivač Bajtdensa Žang Jiming donosi mnoge ključne odluke.

Kako funkcioniše TikTok?

U srcu TikToka je njegov algoritam.

Reč je o skupu uputstava u aplikaciji koja određuje koji sadržaj se prikazuje korisnicima, na osnovu podataka o tome šta su prethodno gledali ili komentarisali.

India app

Getty Images

Korisnicima se nude tri glavna fida u njihovoj aplikaciji – Praćenje, Prijatelji i Za vas.

Fidovi Praćenje i Prijatelji predstavljaju korisnicima sadržaj ljudi koje su izabrali da prate i koji ih prate, ali aplikacija automatski generiše fid Za vas.

Ovaj odabrani fid postao je glavno odredište za korisnike koji su željni novog sadržaja, a kreatori gladni milionskih pregleda TikTok snimaka mogu da postanu uticajniji ako postanu viralni, odnosno popularniji.


Pogledajte video: Srpska naučnica hit na TikToku


Zašto je TikTok kontroverzan?

Političari i regulatori širom sveta zabrinuti su zbog kineskog vlasništva nad TikTokom, uprkos nastojanjima da ih ubede da je aplikacija bezbedna.

Kao i mnoge druge aplikacije za društvene mreže, TikTok prikuplja podatke od korisnika, ali se suočio sa dodatnom kontrolom koliko skuplja i ko može da im pristupi.

Kritičari se posebno plaše da bi informacije mogle da padnu u ruke kineske vlade, što rukovodstvo TikToka i Bajtdensa odlučno negira.

Krajem 2022. britanska novinarka je otkrila da je praćena preko naloga njene mačke.

A 2023. godine mnoge institucije, među kojima britanski parlament i vlada, Evropska unija i američka Bela kuća SAD, zabranile su zaposlenima da koriste aplikaciju na službenim telefonima.

TikTok je više puta pokušavao da se distancira od kineskih vlasnika i pokušao je da uveri regulatore inicijativama kao što je „Projekat Klover“ (Project Clover), koji je počeo da skladišti podatke evropskih korisnika lokalno.

Predlog zakona u SAD: Da li je TikTok ugrožen?

Američki političari iz obe glavne stranke – Demokratske i Republikanske – predstavili su u martu 2024. nacrt zakona o firmama koje kontroliše „strani protivnik“.

Ako zakon bude usvojen u oba doma Kongresa, od Bajtdensa će biti zahtevano da proda TikTok u roku od šest meseci, ili će se suočiti sa zabranom da bude u ponudi američkih prodavnica aplikacija i platformi za veb hosting.

Predsednik Džozef Bajden rekao je da će potpisati zakon ako bude usvojen u Kongresu.

Predlog zakona sledi prethodne napore američkih vlasti da ograniče pristup aplikaciji, navodeći kao razlog rizik po nacionalnu bezbednost.

Donald Trump

Getty Images
Donald Tramp je ranije bio za zabranu TikToka

Bivši američki predsednik Donald Tramp neuspešno je pokušao da zabrani aplikaciju kada je bio u Beloj kući 2020.

Ali Tramp, koji će u novembru ove godine ponovo biti predsednički kandidat, sada kritikuje predloženi zakon, rekavši da bi ograničavanje TikToka donelo nepravednu korist Fejsbuku.


Pogledajte i ovaj video o TikToku:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.13.2024)

Izvorni tekst