Skip to main content

Anketa: Odziv birača u Francuskoj bi trebalo da bude oko 67,5 odsto, što je rekord Odziv birača u današnjem prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj trebalo bi da bude oko 67,5 odsto, što je rekord, procenio je institut za ispitivanje javnog mnjenja Ipsos.

 

Odziv je do 17.00 već je bio dostigao 59,39 odsto, odnosno 20 odsto više nego u prvom krugu 2022. godine u isto vreme, saopštilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Oko 49 miliona Francuza pozvano je da bira 577 poslanika u prvom krugu.

 

Ishod izbora mogao bi dugoročno da promeni politički horizont Francuske, čiji je predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) raspustio parlament posle izbora za Evropski parlament 9. juna kada je najviše glasova osvojila ekstremna desnica.

 

Prema poslednjim anketama pre izbora, ekstremna desnica na čelu sa mladim Žordanom Bardelom (Jordan Bardella) (28) mogla bi da osvoji između 35 i 36,5 odsto glasova.

 

Na drugom mestu bi trebalo da bude leva koalicija, u kojoj je radikalna levičarska stranka Nepokorena Francuska, sa 27,5 do 29 odsto glasova, dok je Makronova centristička koalicija na trećem mestu sa 20,5 do 21 odsto glasova, prema istraživanju javnog mnjenja.

 

Francuzi danas u velikom broju izlaze na prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora koji bi mogli da otvore put ekstremnoj desnici da dođe do vlasti.

 

 

 

Francuzi masovno glasaju u prvom krugu parlamentarnih izbora

Odziv birača je do podne bio 25,90 odsto, odnosno više nego na prethodnim izborima 2022. godine kada je do podne glasalo 18,43 odsto građana.

Mnoge političke ličnosti su jutros glasale u svojim okruzima, među kojima predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), liderka ekstremne desnice Marin le Pen (Marine) i premijer Gabrijel Atal (Gabriel Attal).

Prema prvim nezvaničnim rezultata izbora na francuskim prekomorskim teritorijama, ekstremna desnica bi mogla da uđe u drugi krug izbora, zakazan za 7. jul.

Prvi rezultati izlaznih anketa biće poznati oko 20.00 po zatvaranju birališta.

Prema poslednjim anketama, ekstremna desnica na čelu sa mladim Žordanom Bardelom (Jordan Bardella) (28) mogla bi da osvoji između 35 i 36,5 odsto glasova.

Na drugom mestu bi trebalo da bude leva koalicija, u kojoj je radikalna levičarska stranka Nepokorena Francuska sa 27,5 do 29 odsto glasova, dok je Makronova centristička koalicija na trećem mestu sa 20,5 do 21 odsto glasova.Izvorni tekst